11.09.2014 19:31
Na cca 3-4 skleničky od přesnídávek si nachystáme:
200 g jemně strouhaného křenu (ne na nudličky)
400 g jemně strouhaných jablíček (dtto)
šťáva z 1 citronu
1 lžíci oleje
1 lžíci octa
sůl dle chuti
Nastrouháme křen a jablíčka, postupně pokapáváme citronovou šťávou, aby nám to nehnědlo, pak přidáme ostatní ingredience. Zamícháme, promixujeme tyčovým mixerem a uložíme do skleniček. Uzavřené skleničky ještě sklepu na zmuchlané utěrce (aby se mi nerozbily) a to kvůli odstranění vzduchových bublin. Uložíme do chladna. Mělo by vydržet dost dlouho, protože křen je výborný konzervant.
01.06.2012 08:43
Pěkně vyvinuté, ne přestárlé řapíky, se zbaví vrchní pokožky, trochu se povaří ve slané vodě, načež se smaží na másle a posypou osmaženou žemličkou.
24.10.2011 23:47
Ingredience:
v podstatě dáme co máme: mrkev, celer, petržel, paprika, feferonka, naťová petržel, pórek, libeček, pažitka.....
Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubějším struhadle na nudličky zakapeme citrónem, aby nezhnědla. Papriky nakrájíme na malé kostičky nebo nudličky - feferonku i se semínky, natě nakrájíme na jemno. Vše smícháme a dáme do sušičky, průběžně promícháváme.
Je to skvělá směs na dochucení omáček a polévek
24.10.2011 23:47
Potřebujeme:
1 kg mrkve
1 kg petržele
0,5 kg celeru
0,5 kg cibule
4 papriky
3 pórky
3 paličky česneku
Vše umeleme na masovém strojku a smícháme s 0,75 kg soli. Sušíme v sušičce, v průběhu sušení musíme promíchávat a drtit.
Na jednu sušičku o standartních 4 patrech je toho moc, vejde se tam polovina.
24.10.2011 23:36
Potřebujeme misku - asi tak 3 plné hrsti - sekaných bylinek, může být jen samotná bazalka
3 stroužky česneku, sůl, olivový olej
Bylinky nasekáme najemno, přidáme česnek a sůl podle chuti, přidáme olivový olej - cca 1/2 hrnečku a umixujeme (ručním mixérem) - lepší je to samozřejmě míchat ručně v hmoždíři. Ono se nám to pěkně smrskne a máme z toho 1-2 skleničky pesta. Nacpu to do sklínek a navrch ještě zaleju trochou olivového oleje. V lednici mi vydrží cca 1 měsíc.
Do pravého pesta patří ještě piniové oříšky a parmezán. Ale i tahle chudá varianta je do špaget moc dobrá.
24.10.2011 23:34
6 starších rohlíků
hrubá mouka
2 žloutky, trochu vlažného mléka
hrst bylinek - pažitka, petrželka, libeček ......
Rohlíky nakrájet na kostičky a rozmočit v troše vlažného mléka, přidat 2 žloutky, bylinky a smíchat. Pak vmíchám hrubou mouku podle toho jak je těsto řídké. Musí nám z něho jít tvarovat koule - velikost tak akorát do hrsti. Knedle vložíme do vroucí vody a vaříme z každé strany cca 8 minut. Vždy je lepší vyzkoušet, na jednom knedlíku, který rozkrojíme. No a když už jsou hotové, vyjmeme je z vody, rozkrojíme napůl, aby z nich vyšla pára a podáváme.