ostatní

11.09.2014 19:31

domácí krenex

Na cca 3-4 skleničky od přesnídávek si nachystáme:

200 g jemně strouhaného křenu (ne na nudličky)

400 g jemně strouhaných jablíček (dtto)

šťáva z 1 citronu

1 lžíci oleje

1 lžíci octa

sůl dle chuti

Nastrouháme křen a jablíčka, postupně pokapáváme citronovou šťávou, aby nám to nehnědlo, pak přidáme ostatní ingredience. Zamícháme, promixujeme tyčovým mixerem a uložíme do skleniček. Uzavřené skleničky ještě sklepu na zmuchlané utěrce (aby se mi nerozbily) a to kvůli odstranění vzduchových bublin. Uložíme do chladna. Mělo by vydržet dost dlouho, protože křen je výborný konzervant.

01.06.2012 08:43

mangold jako chřest

Pěkně vyvinuté, ne přestárlé řapíky, se zbaví vrchní pokožky, trochu se povaří ve slané vodě, načež se smaží na másle a posypou osmaženou žemličkou.

24.10.2011 23:47

Domácí vegetka bez soli

Ingredience:

v podstatě dáme co máme: mrkev, celer, petržel, paprika, feferonka, naťová petržel, pórek, libeček, pažitka.....

Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubějším struhadle na nudličky zakapeme citrónem, aby nezhnědla. Papriky nakrájíme na malé kostičky nebo nudličky - feferonku i se semínky, natě nakrájíme na jemno. Vše smícháme a dáme do sušičky, průběžně promícháváme.

Je to skvělá směs na dochucení omáček a polévek

24.10.2011 23:47

Domácí vegetka od kamarádky Jany

Potřebujeme:

1 kg mrkve

1 kg petržele

0,5 kg celeru

0,5 kg cibule

4 papriky

3 pórky

3 paličky česneku

Vše umeleme na masovém strojku a smícháme s 0,75 kg soli. Sušíme v sušičce, v průběhu sušení musíme promíchávat a drtit.

Na jednu sušičku o standartních 4 patrech je toho moc, vejde se tam polovina.

24.10.2011 23:36

Bylinkové pesto

Potřebujeme misku - asi tak 3 plné hrsti - sekaných bylinek, může být jen samotná bazalka

3 stroužky česneku, sůl, olivový olej

Bylinky nasekáme najemno, přidáme česnek a sůl podle chuti, přidáme olivový olej - cca 1/2 hrnečku a umixujeme (ručním mixérem) - lepší je to samozřejmě míchat ručně v hmoždíři. Ono se nám to pěkně smrskne a máme z toho 1-2 skleničky pesta. Nacpu to do sklínek a navrch ještě zaleju trochou olivového oleje. V lednici mi vydrží cca 1 měsíc.

Do pravého pesta patří ještě piniové oříšky a parmezán. Ale i tahle chudá varianta je do špaget moc dobrá.

24.10.2011 23:34

Bylinkové knedle

6 starších rohlíků

hrubá mouka

2 žloutky, trochu vlažného mléka

hrst bylinek - pažitka, petrželka, libeček ......

Rohlíky nakrájet na kostičky a rozmočit v troše vlažného mléka, přidat 2 žloutky, bylinky a smíchat. Pak vmíchám hrubou mouku podle toho jak je těsto řídké. Musí nám z něho jít tvarovat koule - velikost tak akorát do hrsti. Knedle vložíme do vroucí vody a vaříme z každé strany cca 8 minut. Vždy je lepší vyzkoušet, na jednom knedlíku, který rozkrojíme. No a když už jsou hotové, vyjmeme je z vody, rozkrojíme napůl, aby z nich vyšla pára a podáváme.

Vyhledávání

Kontakt

Ekofarma Boršov Boršov 84
Moravská Třebová
56921
736779094