Pickles - kvašená zelenina

29.11.2012 20:09

K přípravě této vynikající a zdravé pochoutky potřebujeme:

červenou řepu, sůl, cibuli, kmín a nádobu na kvašení - nemusí to být kvašák, můžeme použít i zavařovací sklenice, které ovšem nutno uložit do temna a hlavně na nějaký tác, aby zachytával případnou vytékající šťávu.

Množství si určí každý sám, dle možnosti. My máme menší kvašáček a tak dávám cca 3 kg řepy, 1-2% soli (30-60g) - čím víc bude soli, tím rychleji nám  bude kvasit, ale také bude ve finále slanější, dále 1 větší cibuli a 2 lžičky kmínu.

Řepu nastrouháme na hrubším struhadle, cibuli nakrájíme na menší kousky, přisypeme sůl a kmín, vše promícháme a necháme cca 1/2 hodiny stát. Řepa pěkně pustí šťávu, my jí v tom ještě trochu pomůžeme promačkáním. A nyní můžeme začít pěchovat do nádoby. Vkládáme po vrstvách, které řádně pěstí upěchujeme. Vrch zaděláme prkýnky, zatížíme (vše zamozřejmě sterilní) a zalijeme šťávou, která nám zbyla. Uzavřeme víčkem, dáme na tmavé, teplé místo - pokojová teplota stačí a čekáme.

Hotovo máme, až přestane zelenina kvasit - to znamená netvoří se na povrchu bublinky. Může to trvat 5-10 dní. Kontrolujeme průběžně.

Kvašenou řepu jíme buď syrovou nebo ji můžeme upravit jako kysané zelí k masu.

Místo řepy můžeme použít jinou zeleninu a míchat ji dohromady, např. zelí, mrkev, ředkve, papriku atd.

Dobrou chuť.

Vyhledávání

Kontakt

Ekofarma Boršov Boršov 84
Moravská Třebová
56921
736779094