o mangoldu

01.06.2012 08:28

Mangold je příbuzný řepy (Beta vulgaris var. cicla.) a špenátu. Jedná se o tipickou zeleninu pro Dálmácii, rozšířená je i v západní Evropě a Severní Americe, u nás zatím tak známá a využívaná není.

Pěstují se odrůdy listové, které mají úzké řapíky a velké listové čepele a odrůdy řapíkaté, které mají až  5cm široké řapíky.  

Obsahuje provitamín A, vitamín B a C, draslík, fosfor, železo, hořčík, měď, zinek, vápník a další tělu prospěšné látky. Neobsahuje tolik kyseliny šťavelové, jako špenát - ta brání vstřebávání vápníku. Kromě toho jeho barevné variety působí velmi dekorativně.

Mangold podporuje tvorbu a vylučování trávících šťáv, látkovou výměnu, vegetativní nervový systém a je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění - stejně jako řepa.

Z čepelí mladých listů uděláme salát nebo je přidáme do polévky či omáčky, větší upravíme jako špenát, závitky či zapékané se sýrem atd. - nemá hořkou příchuť. Řapíky lze použít místo papriky pod maso, místo květáku s míchanými vejci nebo je upravíme jako chřest (viz recepty).

Vyhledávání

Kontakt

Ekofarma Boršov Boršov 84
Moravská Třebová
56921
736779094