O dýni Hokkaido

13.02.2012 10:17

Jak už sám název napovídá tato dýně pochází z japonského ostrova Hokkaido, nalezena byla i v Číně a do Evropy ji dovezli Francouzi.

Existuje několik odrůd, u nás jsou nejznámější Uchiki Kuri, Red Kuri, Akaguri. Liší se barvou a velikostí, mohou být oranžové, červené, modré, bílé, šedé, zelené, velikost 1-3kg.

Někde se prodávají pod obchodním názvem Potimarron - v překladu složenina slov "potiron - dýně"a "marron - kaštan". Čili dýně s chutí kaštanů.

V posledních letech nastal opravdu boom v jejím kuchyňském využití. Má to  svá opodstatnění. Tato dýně je bez nadsázky vitamínovou bombou. Obsahuje vitamíny B,C,D,E. Je ceněná pro vysoký obsah minerálních látek - fosfor, vápník, hořčík, železo, draslík, křemík, sodík, obsahem betakarotenu je jedinečná. V našem jídelníčku by neměla chybět, zejména máme-li doma děti nebo staroušky. Způsobů kuchyňské úpravy je mnoho, jen na kompoty je jí škoda. Má tenkou slupku, takže ji nemusíme loupat. Při dobrém uskladnění nám vydrž přibližně do vánoc.

Přesto, že je hokaido tolik žádaná, neměli bychom zapomínat i na jiné druhy dýní, které nám svou chutí mohou zpestřit jídelníček i v pozdní zimě - například Iron Cup, White Prince, dýně muškátová a mnoho dalších.

 

Internet je plný různých receptů, my zde uvádíme pár našich vyzkoušených a odkazy na další stránky.

www.dyne-hokaido.cz/

www.spektrumzdravi.cz/clanky/jidlo-a-recepty/dyne-hokaido/

azoresgal.blogspot.com/2011/10/stuffed-potimarron.html

M.

Vyhledávání

Kontakt

Ekofarma Boršov Boršov 84
Moravská Třebová
56921
736779094