Jadernička moravská

03.03.2013 16:28

Stará moravská podzimní až zimní odrůda. Vznikla jako semenáč neznámého původu a data, odedávna pěstovaná hlavně na Moravě a Slezsku. Jedna z nejvíce ceněných moravských odrůd, zřejmě nejoblíbenější, nazývána i „Vinary“, „Jablko vinné“. Dodnes velmi ceněná a oblíbené pro své šťavnaté střední žluté plody velmi dobré příjemně kořenité chuti. Výborná na přímý konzum, mošty, víno a pálenku, ale i konzervované výrobky bez přídavku cukru!

Plody jsou středně velké, tvaru kuželovitého nebo i oválně kulatého, barvy žluté na sluneční straně s načervenalým líčkem. Chuť je velmi šťavnatá, sladce navinulá, příjemně kořenitá , velmi dobrá. Výborně hodí na přímý konzum, výrobu moštů, vín, pálenky, povidel, sušení i pro skladování. Pro vyrovnaný poměr cukrů a kyselin a vysokou cukernatost se hodí k zavařování bez cukru (výroba přesnídávek, pyré…) a její mošt lze použít jako alternativu k cukernému roztoku při zavařování.

Velmi nenáročná, vhodná téměř do všech oblastí, snese i vyšší polohy. Žádá vlhkou, vazkou půdu, velmi odolná vůči mrazům, daří se jí i ve vyšších polohách, nejlépe otevřených, jinak může lehce trpět strupovitostí. Stromy rostou bujně, zdravě, vytváří velké, široké koruny. Hodí se pro zahrady, sady, pastviny, výsadby v krajině, méně k cestám (dříve se u cest ale občas vysazovala).

Zajímavostí je, že mnoha lidem, kterým jablka jiných odrůd tvoří zažívací problémy, Jaderničku moravskou konzumují bez problémů.

Měsíce konzumní zralosti: listopad - duben

Vyhledávání

Kontakt

Ekofarma Boršov Boršov 84
Moravská Třebová
56921
736779094