jde to i bez chemie

Jelikož jsme zjistili, že povědomí českých zahrádkářů a pěstitelů ovoce a zeleniny o pěstování bez chemie - tedy bez postřiků na ochranu rostlin, proti škůdcům a bez minerálních hnojiv - není valné a názor, že "to nejde" a "stejně všichni stříkáte" je pro nás nedostatečným argumentem, rozhodli jsme se touto cestou podělit s ostatními o naše zkušenosti s pěstováním zeleniny a ovoce s pomocí přírody.

Přírodní prostředky samozřejmě nejsou tak koncentrované, aby zabraly hned. Je třeba trpělivost, která však růže přináší. Pokud si nechcete nebo nemůžete dát práci s domácí výrobou, můžete podpořit EKO/BIO byznys zakoupením ekologických ochranných prostředků.

Sami jsme hledali informace, kde se dalo a bylo by sobecké se o ně nepodělit. Praktické zkušenosti nabíráme postupně, krůček po krůčku a tak i my budeme rádi za každou Vaši zkušenost a dobrou radu.

V první řadě je třeba vytvořit přirozené prostředí, kde budou rostliny i živočichové ve zájemné symbióze. Žádný živočich nebude škůdcem, pokud bude mít svého predátora. Stavěním hmyzích domečků, ptačích budek a jezírek přírodě hodně pomůžeme. Druhová pestrost rostlin přiláká spoustu užitečných hmyzáčků, střídáním a kombinací plodin zabráníme nebo alespoň zmírníme napadení rostlin různými chorobami a škůdci. Za zmínku také stojí kvalitní, na humus bohatá, půda, ve které rostlina dobře živená, i bez NPK, má sílu odolávat škůdcům i chorobám.

Tak tedy čímže to stříkáme my?

Používáme rostlinné  vývary , výluhy a jíchy (nejen rostlinné).

Co to vlastně je a jak se to dělá:

Vývar

Nasekané/natrhané rostliny se macerují ve vodě (množství je závislé na druhu rostliny) 24 hodin a poté se půl hodiny vaří na mírném ohni bez pokličky. Přecezeným, v některých případech zředěným, vývarem zaléváme nebo stříkáme rostlinu.

Studený výluh

Krátkodobé vyluhování rostlin ve studené vodě. Čerstvé nebo sušené rostliny se vloží na maximálně 24 hodin do studené vody. Nesmí začít kvasit. Používá se neředěný, přecezený.

Jícha

Jíchy dělíme na rostlinné a ostatní.

Rostlinnou jíchu připravíme z nasekaných rostlin (my v některých případech dáváme i celé rostliny) mohou být čerstvé i sušené, zalijí se vodou (množství je opět závislé na druhu rostliny) a nechají se kvasit. Proces kvašení začne zhruba po 3 dnech a plně vykvašenou jíchu máme cca za 14 dní.  Plně vykvašená jícha se používá na posílení rostlin a hnojení, napolo vykvašená jícha se používá proti škůdcům. Ve většině případů je třeba jíchu ředit.

Dále je známá jícha bordeauxská a burgunská.

 

Přehled rostlin

Zde je stručný přehled námi používaných základních rostlin, používané části rostliny, způsob a účel jejich použití. Všechny rostliny je možné použít jak čerstvé, tak i sušené. Podrobné popisy uspořádáné dle účelu použití jsou (budou) v jednotlivých podzáložkách.

kopřiva dvoudomá - celá nekvetoucí rostlina    - naplno zkvašená jícha - posílení rostlin

                                                                 - napolo zkvašená jícha - proti mšicím  a jiným savým potvorám

rebarbora - listy - odvar - proti mšicím a výrazné posílení rostliny

přeslička rolní - celá rostlina - vývar - prevence proti plísním na bramborách, rajčatech, okurkách

vratič - květ s max. 10cm stonku - vývar - housenky běláska polního

aksamitník (afrikán) - celá rostlina - vývar - odpuzuje běláska a prý i molice ve skleníku (to nemáme vyzkoušeno)

cibule, česnek - slupky a veškeré zbytky rostliny - výluh, jícha - prevence proti houbovým chorobám

kostival - jícha - posilovač růstu

Další budou postupně přibývat, tak jak je budeme zkoušet.

 

proti mšicím

V této rubrice nejsou žádné články.

Vyhledávání

Kontakt

Ekofarma Boršov Boršov 84
Moravská Třebová
56921
736779094