Pěstujeme mnoho druhů zeleniny. Ale kdyby bída přišla, bude stačit několik málo základních: brambory, zelí, červená řepa, dýně, fazole, cibule, česnek a k tomu pár bylinek a trochu toho koření.

Ne nadarmo se kdysi říkávalo "brambory a zelé - živobytí celé".

Způsobů pěstování zeleniny je několik.  Mne osobně nadchla permakultura, ale pro naše účely se mi zdá nepraktický. Princip permakulturní zahrady je založen na vytrvalých druzích zeleniny s využítím polykulturních záhonů - tedy o záhonky jako takové nejde. Vužívají se většinou vyvýšené záhony. To jde na malé zahrádce, kde si vypěstujete pár druhů zeleninky pro zpestření jídelníčku. Ale pro uživení celé rodiny na celou sezonu i po sezoně a pro prodej zeleniny potřebujete trošku větší plochu a je třeba mít přehled o tom kde co máte. Teda tak si to alespoň myslím, možná se mýlím, možná, že postupem času taky k permakultuře přesedláme a nejen na zeleninové zahradě. Báječný popis a rady pro permakulturní život najdete v knize Jaroslava Svobody - Kompletní návod k vytvoření ekozahrady a rodového statku a také na jeho webových stránkách www.ekozahrady.com .

Dalším způsobem jsou smíšené záhony, kdy na jeden záhon vysadíme zeleninu, která se navzájem doplňuje, podporuje v růstu a chrání. Např. cibule s mrkví - cibule odpuzuje pochmurnatku mrkvovou a mrkev zase květilku cibulovou.

Třetím systémem pěstování zeleniny je střídání plodin. Střídání jednotlivých záhonů, kdy využijeme opět vzájemnou podporu jednotlivých druhů.

V knize Kristiny Bauerové Zeleninová zahrada po celý rok je pěkně popsán systém střídání jednotlivých bloků. Využívá zde kombinaci 2. a 3. systému. Záhony jsou rozděleny na kořenový, fazolový, indiánský, bramborářský, jahodníkový. Tyto bloky se každý rok posunují a v každém z nich je rozmanitá druhová skladba.

Zkoušeli jsme smíšené záhony, ale zde nastal občas problém, že některé zeleniny bylo nakonec málo. Teď pěstujeme podle třetího a čtvrtého způsobu.

Zakoupila jsem si brožuru Výsevní dny a podrobuji naši zahradu testu. A to pěstováním a ochranou ovoce a zeleniny podle měsíční fáze.

Ochranu před chorobami a škůdci řešíme již zmíněným střídáním a kombinací druhů, vytvořením podmínek a prostření pro přirozené nepřátele, mechanickou cestou, nebo použitím rostlinných či jiných jích a výluhů a možná, že budou fungovat i "Výsevní dny". Z loňské zkušenosti se sviluškou na okurkách musíme zakoupit tzv. bioagens - tzn. živočišné nepřátele v podobě různých roztočů či vosiček. Na trhu již existuje řada ekologický ochranných prostředků, ale to jsme zase u toho - je to kšeft. Navíc abychom se v tomto případě nenudili, tak při použití registrovaných OP - i ekologických - musíte mít zkoušky odborné způsobilosti pro zacházení s přípravky na ochranu rostlin, musíte mít registrovaný postřikovač, musíte ho nechat pravidelně revidovat a musíte vést další úřednickou agendu. Takže do toho my nejdem pokud nemusíme.

Cenné rady a informace čerpáme od našich předků z různých knih a časopisů, např. Milotický hospodář, Rádce z předmostí, Domácí vševěd atd., ale i ze současné literatury, která ovšem není moc propagována, protože by pak již nebylo třeba obchodníků s ekologickými přípravky na ochranu rostlin. Skvělé jsou pulikace Ing. Romana Pavely - Botanické pesticidy a Přírodní insekticidy.

M.

o zelenině

01.06.2012 08:28

o mangoldu

Mangold je příbuzný řepy (Beta vulgaris var. cicla.) a špenátu. Jedná se o tipickou zeleninu pro Dálmácii, rozšířená je i v západní Evropě a Severní Americe, u nás zatím tak známá a využívaná není. Pěstují se odrůdy listové, které mají úzké řapíky a velké listové čepele a odrůdy...
13.02.2012 10:17

O dýni Hokkaido

Jak už sám název napovídá tato dýně pochází z japonského ostrova Hokkaido, nalezena byla i v Číně a do Evropy ji dovezli Francouzi. Existuje několik odrůd, u nás jsou nejznámější Uchiki Kuri, Red Kuri, Akaguri. Liší se barvou a velikostí, mohou být oranžové, červené, modré, bílé, šedé, zelené,...

Vyhledávání

Kontakt

Ekofarma Boršov Boršov 84
Moravská Třebová
56921
736779094