03.03.2013 16:40
Odrůda neznámého původu. Je to snad naše nejpozdější a nejotužilejší jablko, ale v červnu – červenci chutná lépe.
Prostředně velké plody jsou vejčitého a kuželovitého tvaru. Slupka je tmavě zelená a teprve k jaru mírně žloutne. Sluneční strana je špinavě zarudlá a tmavěji hnědočerveně...
03.03.2013 16:37
Je původní českou odrůdou vypěstovanou u nás v 19. století a hojně rozšiřovanou.
Koruna je ploše kuželovitá, značně nepravidelná. V mládí roste bujně, později růst slábne až téměř ustává a je nutné častější zmlazení. Sklízí se od počátku října až do poloviny října, konzumně dozrává v prosinci a...
03.03.2013 16:31
Velmi stará česká odrůda. Oblíbená prastará česká podzimně zimní odrůda nesoucí malá červená jablka s příjemnou aromatickou chutí. Vhodná na jídlo i povidla, mošty, pálenky a jiné zpracování. Velmi plodná a okrasně působící odrůda hodící se i do vyšších poloh.
Plody jsou malé až střední,...
03.03.2013 16:29
Odrůda pocházející z Německa.
Strom velice nenáročný, hodící se velmi dobře i do chladných, vysokých poloh. Tvoří mohutné koruny. Rodí krásné ovoce i ve skromnějších půdách. Je dobrým opylovačem. Hodí se dobře do alejí.
Plody jsou krásně žluté, od slunce mírně ožehlé, pěkného kulovitého tvaru,...
03.03.2013 16:28
Stará moravská podzimní až zimní odrůda. Vznikla jako semenáč neznámého původu a data, odedávna pěstovaná hlavně na Moravě a Slezsku. Jedna z nejvíce ceněných moravských odrůd, zřejmě nejoblíbenější, nazývána i „Vinary“, „Jablko vinné“. Dodnes velmi ceněná a oblíbené pro své šťavnaté střední žluté...
03.03.2013 16:26
Odrůda pochází z Holandska, kde v r.1923 vznikla jako mutant původní odrůdy Boskoopské. Zde je také nazýváno: Schone van Boskoop, goudreinet
Intenzita růstu je velmi silná. Stromy vytváří velké, široce kulovité až rozložité koruny. Výhony a větve jsou silné, bývají nasazeny v tupých úhlech a...
03.03.2013 16:18
Odrůda pocházející z Belgie. Jedno z nejlepších jablek pro naše klimatické a půdní podmínky.
Tvoří poměrně rozložitou korunu, proto musí mít vždy více místa. Daří se jí v každé půdě i v polohách značně vysokých. Ovšem, čím lepší půda, tím lepší ovoce. Je to odrůda otužila, je...